Кръводаряване

август 2, 2009

След кръводаряването

Когато кръводаряването приключи, сестрата вади иглата и ви превързва ръката. Превръзката с бинт е задължителна и трябва да се държи на ръката най-малко 2 часа. В противен случай има опасност мястото да посинее, а това не е особено естетично.

Ще получите бележка за два дни платен отпуск и бележка, която да занесете в отделението на пациента, ако дарявате за определен пациент. Ще получите също и пакет с „тонизираща храна” – сокчета, шоколад, вафла, такива неща.

След кръводаряване също не е необходимо да правите нещо по-различно от обичайното. Желателно е да не пушите поне два часа и да не шофирате поне половин час. Приемайте повече течности. И това е. На здравият човек кръводаряването не се отразява по никакъв начин. Нито на здравето, нито на работоспособността му. Може спокойно да забравите, че сте дарили кръв и да си правите каквото правите обикновено.

Може ли да ви стане лошо известно време след кръводаряването? По принцип е възможно, но се случва доста рядко. Ако усетите виене на свят, веднага легнете и ще отмине. Ако сте на улицата, клекнете. Дори и да изгубите съзнание, това ще е за секунди. Лечението след такова прилошаване е лежане и прием на течности. Не е необходимо да правите нищо друго. Когато следващият път дойдете да дарите кръв, предупредете, че ви е ставало зле при предишно кръводаряване. Ще ви оставим да полежите повече след кръводаряването и няма да има проблем.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: