Кръводаряване

август 2, 2009

Как се дарява кръв. Преди кръводаряването

Решили сте да дарите кръв за първи път. Много от кръводарителите, които идват за първи път при нас, се страхуват. Това е нормална реакция. Неизвестността увеличава страха. Затова сега ще опиша възможно най-подробно кръводаряването, за да сведа страха до минимум.

Не е необходимо да правите нищо по-различно от обичайното. Ако сте свикнали да закусвате – закусете. Ако не – недейте, но изпийте поне чаша сок. Ако всяка сутрин пиете кафе, не пропускайте тази.

Носете си личната карта. Ако ще дарявате за някой конкретен пациент, но не го познавате добре, уведомете се предварително за трите му имена и отделението, в което лежи.

Ще трябва да попълните декларация за здравословното си състояние. Тя е под формата на въпросник, в който се ограждат верните отговори. Интересуваме се от прекарани в миналото заболявания, прием на лекарства, пътуване в чужбина и т.н.

От другата страна на листа се намира декларацията за информирано съгласие. Трябва да я прочетете и с подписа си да удостоверите, че дарявате кръв доброволно, без да ви бием или вързваме и че сте наясно какво представлява кръводаряването. Ако нещо не ви е ясно – питайте.

Ето какво питате най-често:

Защо е всичкото това писане?

Отговор: иска ми се да знам. Ако зависеше от мен, бих го намалила драстично, особено като се има предвид големият брой неграмотни кръводарители, на които ние трябва да четем и попълваме декларациите. И всички ония „забравил съм си очилата“. Мдаа…

Колко време трае самото кръводаряване?

Отговор: 5-10 минути.

Ще ми стане ли лошо?

Отговор: Не знам. Най-вероятно не.

Системите еднократни ли са?

Отговор: да, естествено. Всички консумативи, които използваме са стерилни и еднократни.

Ще умра ли?

Отговор: Всички ще умрем. Но никой от нас по време на кръводаряване, надявам се. Ще е кошмарен прецедент.

Междувременно ние попълваме друг документ – Карта на кръводарителя, в който вписваме вашите данни, за кого точно дарявате кръв, резултатите от прегледа и какво количество ще ви се вземем. Обикновено количеството е 450мл. Ако сте много слаб или много уплашен, то може да е 410мл. Това е най-малкото възможно количество.

След като приключи Голямото писане, лаборантката ще ви вземе кръв от пръста, за да определи ориентировъчната кръвна група и да провери нивото на хемоглобина ви. Може да поискате картонче с кръвната си група. Лекарят ще измери кръвното налягане и може да зададе някои допълнителни въпроси. Отговаряйте откровено.

Advertisements

2 Коментари »

  1. преди 2 4аса ми взеха 3 спринцофки кръв за изследване на коаугулацията и холестерола. стана ми много зле на 3тата спринцофка изведнъж ме удари в главата и 4ак си по4увстах вената празна. ве4е 2 4аса минаха, а вместо да се подобрявам се влошавам, главата ми шуми и не мога да се обръщам в страни, защото ми при4ернява. какво да правя?

    Коментар от bistra — октомври 15, 2014 @ 11:33 am | Отговор

    • Въпросът е зададен на неправилното място, защото тук говорим за кръводаряване, а не за вземане на кръв за изследване. Все пак ще ви отговоря, че реакцията Ви е изцяло психологическа и няма нищо общо с количеството кръв, което ви е взето. Три спринцовки – дори и да са от 20сс – не се усещат по никакъв начин от организма.

      Коментар от platelet — декември 5, 2014 @ 8:16 am | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: