Кръводаряване

ноември 9, 2009

Автохемотрансфузия

Както предполага наименованието, това е метод, при който на човек се прелива собствената му кръв. Която, естествено, преди това е взета при кръводаряване или пък е изтекла по време на операция. По този начин се избягват рисковете от преливането на чужда (алогенна) кръв.

Методите за автохемотрансфузия са 4:
– предоперативно кръводаряване
– остра нормоволемична хемодилуция
– интраоперативна ретрансфузия на кръв, аспирирана от оперативното поле или от телесни кухни
– следоперативна ретрансфузия на кръв, аспирирана от дренажите в оперативното поле.

Последните два метода изискват скъпа апаратура, затова ще се спра само на първите два – тези, които могат да се приложат във всяка болница.

1. Предоперативно кръводаряване. Този метод може да се приложи за пациенти, на които предстои операция, при която се очаква сериозна кръвозагуба, а нивото на хемоглобина им е добро. Те могат да дарят кръв за себе си, като обикновено се вземат от една до четири единици, през едноседмичен интервал. По време на програмата хемоглобинът на пациента не трябва да пада под 100g/L. Ако една единица кръв ще бъде достатъчна, то пациентът може да я дари една седмица преди предстоящата операция. Тази единица ще бъде подходящо обозначена, за да не бъде прелята на някой друг, ще бъде разделена на ЕК и ПЗП, така че да може да се съхрани подходящо, ще бъде изследвана за трансмисивни инфекции, както другите дарени единици кръв и ще бъде прелята след операцията, когато пациентът има нужда от нея.
Ако обаче се очаква пациентът да има нужда от повече кръв, тогава се прави програма за предоперативно кръводаряване и, както казах, могат да бъдат взети до 4 единици кръв. Ето как например ще стане това:
4 седмици преди операцията вземаме една единица кръв
3 седмици преди операцията преливаме взетата предната седмица единица и вземаме нови две единици
2 седмици преди операцията преливаме една от взетите предната седмица единици и вземаме нови две
1 седмица преди операцията преливаме втората взета по-предишния път единица и вземаме нови две
Ето че вече имаме четири единици кръв от пациента, а той междувременно е имал достатъчно време да активизира хемопоезата си и да произведе млади еритроцити. Супер, нали?
Този метод може да се прилага например в ортопедичната хирургия, урологията, лицево-челюстната хирургия, неврохирургията. И в някои други случаи. Решава се отделно за всеки случай. За да приложите този метод ви трябва добра организация и съгласието на пациента.

2. Остра нормоволемична хемодилуция
При този метод кръвта се взема непосредствено преди операцията – в операционната зала – и се замества с плазмозаместители. По този начин осигуряваме една или две (понякога и три) единици кръв от пациента, която се прилага обратно веднага след операцията, а по време на самата операция той губи по-малко от собствената си кръв. Кристалоидните разтвори се прилагат в обем 3мл за всеки милилитър взета кръв, а колоидните – 1:1. Взетата кръв се оставя в операционната зала и се прилага веднага след приключване на операцията. Допуска се слагането й в хладилник, само ако се очаква да бъде прелята след повече от 4 часа. Ако са взети повече от една единица кръв, се ретрансфузират в обратния ред на вземането – първо се прелива последната взета. За да приложите този метод ви трябват компетентен и опитен анестезиолог и един брой трансфузионен хематолог.

Advertisements

Вашият коментар »

Все още няма коментари.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Блог в WordPress.com.

%d bloggers like this: