Кръводаряване

Често задавани въпроси

1. През какъв период от време може да се дава кръв?

Между две кръводарявания трябва да са минали поне два месеца.

2. Какво количество кръв се взема?

Стандартното кръводаряване е от 410 до 490мл. Обикновено при едно кръводаряване се вземат средно 450 мл. кръв.

3. За колко време се възстановява взетата кръв?

Кръвта възстановява обема си в рамките на 48 часа. След това се активизира производството на млади еритроцити и нивото на хемоглобина от преди кръводаряването се достига за около 30-40 дни.

4. Какви са изискванията, за да стане човек кръводарител?

Кандидатът за кръводарител трябва да е здрав, на възраст от 18 до 65 години и да не приема в момента медикаменти. Жените трябва да не са в менструален цикъл. Също и да не са бременни или кърмачки, то е ясно.

5. Може ли кръводаряването да ми навреди?

Не. Кръводаряването може да се окаже опасно само ако сте скрили важна информация от лекаря по време на прегледа: например прекаран инфаркт, тежка травма на главата в миналото, епилепсия, тежко чернодробно заболяване, прием на медикаменти и т.н. Но дори и тогава не е сигурно, че кръводаряването ще има някакъв неблагоприятен ефект. Просто не крийте информация от нас и ни оставете да преценим дали сте подходящ за кръводарител. Повярвайте, ние нямаме интерес да връщаме кръводарители. И без това са твърде малко.

6. Мога ли да дам кръв в Шумен за пациент, който лежи в болница във Варна.

Да. Всяка една единица кръв, взета в ОТХ Шумен, заедно със сателитните проби пътува за Варна. В РЦТХ – Варна кръвта се изследва, преработва се на кръвни продукти и тези кръвни продукти се връщат обратно в Шумен. Така че може да дарите кръв не само за пациенти във Варна, но също и за Търговище, Добрич и Силистра.

7. Какви изследвания се правят на взетата кръв?

С всяка единица кръв, която се взема, се вземат и две придружаващи – „сателитни” проби. От едната сателитна проба се изследва отново кръвната група на пациента и Rh фактора. От втората се правят изследванията на така наречените „трансмисивни инфекции”: Хепатит В, Хепатит С, HIV и сифилис.

8. Може ли да получа резултатите от изследванията си?

Разбира се. Това е ваше законово право. Може да научите резултатите устно, ако дойдете лично в РЦТХ-Варна, поне 2 работни дни след кръводаряването или в ОТХ Шумен, Търговище, Добрич и Силистра 2 седмици след кръводаряването. По обясними причини такава информация не даваме по телефона или на други хора. Можете също да поискате резултатите си в писмен вид.

9. Ако съм дарявал кръв преди, присъствам ли в компютърната система?

Зависи. РЦТХ Варна води регистър на всички кръводарители от 2007 година. Ако сте дарили в област Варна кръв от 2007г. насам, то присъствате в регистъра и може да бъдете открит там – заедно с всички данни от предишното ви кръводаряване. В Шумен водим такъв регистър от 2005 година. Сега е създадена Национална информационна система (от юни 2014г.) и всеки кръводарителен център в страната ще има достъп до данните от предишните ви кръводарявания.

10. Има ли черен пазар на кръвта?

За никого не е тайна, че има хора, които са готови да дарят кръв срещу заплащане. Или това е така наречения „черен пазар”. Почти всеки, на когото се е налагало да посети кръводарителния център по една или друга причина се е сблъсквал с такива подозрителни типове, които изглеждат не особено чистоплътни и задават дежурния въпрос „имате ли нужда от кръв”. Ако имате, се започва пазарлък за цената. Тя варира според това в кой град е кръводарителния център – в голям град или в по-малък, дали човекът има нужда от конкретна кръвна група – тогава цената е по-висока, дали „клиентът” изглежда платежоспособен и т.н. Такъв пазар ще има, докато има хора, които са готови да платят на някого, за да даде кръв вместо тях.

11. Въпрос, който ни се задава ужасно често, да не кажа всекидневно, обикновено с обвинителен и нападателен тон и понякога е придружен от заплахи: ако не мога да намеря кръводарители, ще оставите ли моят близък да умре от кръвозагуба?

Че как иначе? Ние тук сме вампири от класа. Истински кръвопийци, които не дават кръв на хората, които се нуждаят от нея, защото си правят тайнствени среднощни сборища да я пият.

Сега сериозно: искам да убедя всички, че човек, който има нужда от кръвопреливане, го получава, независимо дали има кръводарители или не. Никой не е бил оставен да умре от кръвозагуба, защото няма кръводарители. Но компромисите, които правим в такива случаи ни поставят пред неприятния избор да лишим от кръв човек, за когото има дарена кръв, но състоянието му не е толкова тежко, колкото на друг, за когото никой не е дарил. А това не е  изобщо справедливо.

12. И още един подобен въпрос: Може ли да платя, вместо да давам кръв.

Да, веднага щом намерим начин да  преливаме банкноти вместо кръв. Нееднократно сме били обвинявани за това, че не можем да осигурим кръв своевременно, както се случва понякога, и сме чували изявления, че сме длъжни да намерим кръв. Е няма откъде да я намерим. Природни находища на кръв няма. Здравите хора са тези, които трябва да даряват от кръвта си, за да има за тези, които се нуждаят от нея. Това е положението.

Ако не можете да откриете отговор на вашия въпрос, можете да го зададете тук.

Advertisements

76 Коментари »

 1. Носител на човешкият папиломен вирус може ли да дари кръв ?

  Коментар от Емил — февруари 28, 2012 @ 10:28 pm | Отговор

  • Може. Всъщност толкова много хора са носители на вируса, че ако не можеха да кръводаряват, щяхме да имаме наистина сериозен проблем.

   Коментар от platelet — декември 5, 2014 @ 9:21 am | Отговор

 2. Възможно ли е да се получи забавяне на менструалния цикъл след кръводаряване. Давам малко разяснения- аз съм на 22 години и съм редовен кръводарител от както навърших 18.Винаги съм дарявала на 6 месеца, но след повикване от страна на кръвен център, поради спешна нужда от кръв този път отидох по-рано.Може ли това да се отрази на месечния ми цикъл (нещо ,което до сега не ми се е случвало)?

  Коментар от Лиляна Йорданова — юни 16, 2013 @ 9:00 pm | Отговор

  • Не съм наблюдавала такъв случай. Всъщност тъкмо обратното, някои жени са споделяли за избързване на месечния им цикъл след кръводаряване, но не мога да дам логично обяснение за това.

   Коментар от platelet — декември 5, 2014 @ 9:23 am | Отговор

 3. периода за Кръводаряване не е ли 6 месеца

  Коментар от Тодор — октомври 17, 2014 @ 5:56 am | Отговор

  • Не, между две кръводарявания трябва да са минали най-малко два месеца. Според изследванията един месец е периодът, необходим за пълното възстановяване на депата на кръвни клетки.

   Коментар от platelet — декември 5, 2014 @ 8:11 am | Отговор

 4. Има ли значение какво и колко време преди кръводаряването съм ял?

  Коментар от Йордан Славчев — март 25, 2015 @ 4:20 pm | Отговор

  • Няма никакво значение за Вас, но ако сте ял твърде мазна храна, това ще влоши качеството на плазмата, която се произвежда от дарената единица кръв.

   Коментар от platelet — април 23, 2015 @ 9:34 am | Отговор

 5. какви стоиности -показатели трябва да има дарената кръв за да е годна , колко да бъде хемоглобина -136, 143, 146, 150 , защото са отказали да дари кръв на мъж с показвтел на хемоглобина 146. в кръвен център Варна , колко трябва да бъде хемоглобина , казали ми над 150 и 156 нагоре, е откъде такива яки хора, а трвбваше той да дари кръв за брат си , който чакаше операция
  Чакащите навън продавачи на кръв, дали всичките са годни кръводарители, или и там има махия

  Коментар от E .Nedelchewa — април 23, 2015 @ 10:22 pm | Отговор

  • Няма как да са отказали да вземат кръв заради хемоглобина в този случай. Вашият близък нещо не е разбрал.

   Коментар от platelet — август 21, 2015 @ 10:14 am | Отговор

 6. На майка ми и се налага операция. За целта изискват служебна бележка от „Кръвен център“ за дарени две банки кръв. В нашето семейство и сред нашите близки няма подходящи дарители / всеки от нас има здравословни проблеми/. Какво ще ни посъветвате? Има ли друга процедура, чрез която да се реши този проблем?

  Коментар от Веселина Даракчиева — май 12, 2015 @ 11:15 am | Отговор

  • Няма друга процедура.

   Коментар от platelet — август 21, 2015 @ 10:12 am | Отговор

 7. Здравейте!Искам да Ви запитам следното:трябва ми кръв за пациент в Плевен, но не познавам никого от там.Ако се даде кръв в Русе или Търговище ще се признае ли кръводаряването за пациента в Плевен?

  Коментар от ВеличкаНеделчева — май 28, 2015 @ 4:24 pm | Отговор

  • Дарете в Русе, кръвта така или иначе ще отиде в Плевен.

   Коментар от platelet — август 21, 2015 @ 10:10 am | Отговор

 8. Здравейте. Имам 2 въпроса:
  1. Мога ли да даря кръв, ако имам леко повишено ТСХ. Нямам автоимунно заболяване (Хашимото).
  2. Мога ли да даря кръв в София за нуждаещ се във Варна.

  Благодаря ви!

  Коментар от Мария Велева — юни 4, 2015 @ 6:55 pm | Отговор

  • Хмм Вашите въпроси изискват по-обстоен отговор и за съжаление той няма как да бъде категоричен.

   1. По принцип можете да дарите кръв, но не давам гаранции, че ще бъдете одобрена. Освен всички противопоказания за кръводаряване, има и нещо, наречено „по преценка на лекаря“. Тоест, има състояния и заболявания, които сами по себе си не са противопоказания, но лекарят може да прецени, че не би поел риска евентуално да навреди на здравето Ви. Дори този риск да е минимален. Друг лекар би преценил, че няма проблем да Ви допусне до кръводаряване. Така че – пробвайте, и успех.

   2. Не би трябвало да има проблем да дарите в София за пациент във Варна. Но първо трябва да се уверите, че бележката Ви ще бъде призната. Кръвта Ви няма да стигне до Варна. Това нямаше да е проблем, ако нямаше недостиг на кръв. Но тъй като кръвта не достига, логично е от Варна да не са много доволни, че Вашата кръв ще бъде прелята на пациент в София. Затова просто звъннете и ги питайте.

   Коментар от platelet — август 21, 2015 @ 10:07 am | Отговор

 9. Не съм български гражданин, но съм от ЕС. 48 годишен съм, без здравословни проблеми, с редовна профилактика.А+ Мога ли да даря кръв при вас ?

  Коментар от Stepanek — юли 29, 2015 @ 2:54 pm | Отговор

 10. Здравейте, има ли изискване за минимални килограми на дарителя (тоест може ли да не ми позволят да даря кръв, защото съм прекалено слаба).

  Коментар от Жени — юли 30, 2015 @ 10:30 am | Отговор

  • Има, да. Трябва да бъдете минимум 50кг.

   Коментар от platelet — август 21, 2015 @ 9:55 am | Отговор

 11. навремето бях платен кръводарите.но се оказа че съм изкарала лека форма на хепатит.има ли срок на давност.може ли отново да давам кръв.кръвната ми група е В-

  Коментар от ПЕТЯ ПЕТКОВА — януари 8, 2016 @ 5:12 am | Отговор

  • Зависи какъв хепатит сте изкарали. Ако е хепатит А, тогава няма проблем да кръводарявате отново. Ако обаче е хепатит В или С, за съжаление повече не можете да бъдете кръводарител.

   Коментар от platelet — януари 15, 2016 @ 2:03 pm | Отговор

 12. Здавейте, служебната бележка за дарена кръв за близък до колко време може да се използва, има ли някакава давност понеже се наложи да се отложи операцията с някоко седмици и ме интересува дали ще може да бъде използвана ?

  Коментар от Радостин Николов — март 26, 2016 @ 8:14 pm | Отговор

  • Вероятно всеки кръводарителен център има своя политика за това, няма общоприето правило. При нас бележката може да се използва в рамките на 2 месеца, тъй като това е минималният срок между две кръводарявания.

   Коментар от platelet — март 31, 2016 @ 11:20 am | Отговор

 13. Моята лична лекарка ми каза, че не съм подходяща за кръводарител, поради следните причини: ниски килограми, 52 при ръст 172 см., ниско кръвно налягане, слаб имунитет. Това сериозни причини ли са или тя просто така е преценила?

  Коментар от Snejy — април 22, 2016 @ 10:14 am | Отговор

  • Просто тя така е преценила. Нито една от гореизброените причини не може да се приеме за категорично противопоказание за кръводаряване. Не се взема кръв при тегло под 50 кг или ако ниското кръвно налягане е придружено със симптоми, като отпадналост, световъртеж, причерняване. Преценката дали кандидат-кръводарителят е подходящ или не, се взема от лекаря в кръводарителния център.

   Коментар от platelet — август 23, 2016 @ 1:29 pm | Отговор

 14. Здравейте и от Варна,
  сблъскахме се с един от проблемите на кръводарителните центрове в България. НЯМА възможност да дариш кръв на нуждаещ се, на разстояние по-голямо от 100-150км. В конкретния случай гр.Русе. Разговаряхме със служителите на двата центъра за Трансфузионна хематология и отговорите бяха едни и същи: „- Няма създадена единна информационна система между двата града. От Варна може да дарите за Шумен, Търговище, Добрич, Силистра (съответно и от изброените градове за Варна). Ако искате да дарите кръв за пациент в гр.Русе- НЕ МОЖЕ!!! Трябва да отидете там, на място или в един от градовете, с които кръводарителния център контактува – В.Търново, Плевен, Габрово(отново отстоящи на ~ 200км. от гр.Варна). Това са градовете между които се прехвърлят кръвни продукти. Въпросите ми са :
  – Защо е нужно да се прехвърлят продукти, да се губи ценно време и да се правят излишни разходи. Толкова ли сме богати?!
  – Не е ли по- лесно и евтино да се направи необходимият софтуер за обмяна на информация от центровете и да се контактува електронно, а не със служебни бележки, които не се знае дали изобщо ще ги признаят в други градове?
  – Кой трябва да оправи съответните наредби?
  – Не се ли сети някой досега, че за да няма недостиг на кръводарители трябва да се изчистят административните спънки и проблеми?
  Желаещи кръводарители има!
  Държавната система постоянно плаче, че има недостиг на желаещи кръводарители, а истината е, че не създава необходимите условия за да се случва това въобще и безпроблемно!
  В добавка искам да Ви кажа и, че предната година когато ни се наложи да пътуваме в чужбина по работа, помолихме най-учтиво в центъра за Трансфузионна хематология- гр.Варна да издаде бележка с информация за кръвната група на съпруга ми (там имат данните за него в информационната система). Категорично отказаха отново с мотива „административни неуредици” и се опитаха да ни убедят, че трябва пак да даде кръв, за да се изследва и да се изчакат резултатите, и едва тогава ще получим заветната бележка (аз имах вече такава, издадена за две минути от частна лаборатория, там имаха моите данни). Не разполагахме с толкова време. Добре, че не се случи инцидент по пътищата и се завърнахме живи и здрави.

  Коментар от Боряна Котенко — юли 14, 2016 @ 12:58 pm | Отговор

  • Не се прехвърлят кръвни продукти. Просто кръвта, взета в гореизброените градове се обработва и изследва във Варна. На практика така разходите са по-малки, отколкото ако изследването и обработката се извършваха във всеки един кръводарителен център, тъй като те са свързани със скъпа апаратура и консумативи и достатъчно персонал.

   Необходимият софтуер е създаден и функционира вече от две години. Независимо къде дарявате кръв, всички данни от кръводаряването Ви са на разположение на всеки кръводарителен център.

   Наредбите се издават и променят от Министерство на здравеопазването.

   Административните спънки и проблеми са неприятни за всеки, но с изглаждането им броят на кръводарителите няма да се увеличи толкова драстично, колкото ни се иска.

   Не зная какви са били проблемите на колегите от Варна, но може би се е случило нещо извънредно. Така или иначе, ако по пътя се беше случил инцидент, никой не би предприел кръвопреливане въз основа на документ с кръвната Ви група, който Вие си носите. Кръвната Ви група щеше да бъде определена отново. Така че въпросният документ не Ви е бил необходим, за да пътувате в чужбина.

   Коментар от platelet — август 23, 2016 @ 1:38 pm | Отговор

 15. Здравейте, могали да даря кръв ако имам херпес на устната и ако не, колко време след като е заздравял мога?

  Коментар от Николай — юли 15, 2016 @ 9:25 am | Отговор

  • Може да дарите веднага, след като е заздравял.

   Коментар от platelet — август 23, 2016 @ 1:24 pm | Отговор

 16. Здравейте уважаеми, имам бележка, че съм дарил кръв преди 11 години, тогава бях безработен. Мога ли сега да се възползвам от платен отпуск с тази бележка. Благодаря предварително.

  Коментар от Стефан — август 21, 2016 @ 3:28 pm | Отговор

  • Не. Отпускът за кръводаряване се ползва до края на календарната година.

   Коментар от platelet — август 23, 2016 @ 1:25 pm | Отговор

 17. Здравейте.дарявам безвьзмездно редовно крьв последния пьт от центъра ми предложиха да дарявам крьв срещу заплащане чрез някакьв апарат щяло да се отделят само тромбоцитите.бихте ли ми обяснили какьв е този метод и има ли някакви последици

  Коментар от Марио — септември 30, 2016 @ 4:43 am | Отговор

  • Здравейте, ще се опитам максимално кратко и точно да Ви обясня за какво става въпрос.

   Някои пациенти със заболявания на тромбоцитите (тромбоцитопении и тромбоцитопатии) се нуждаят от преливане на тромбоцити. При стандартното кръводаряване от една единица кръв (450 ml) могат да се отделят 50-60 ml тромбоцити. Пациентите се нуждаят от средно около 250-350 ml, което налага преливането на 5-7 единици тромбоцитна маса, съответно получена от кръвта на 5-7 различни донори на кръв.

   Процедурата, която са Ви предложили се нарича Тромбоцитофереза и позволява получаването на цялото необходимо количество тромбоцити от един единствен донор. Тази процедура се извършва със специален апарат, който взема кръв, центрофугира я за да извлече само тромбоцитите и след това я връща обратно.

   Основното усложнение за Вас е, че за разлика от стандартното кръводаряване, което трае средно 5-10 минути, тромбоцитоферезата трае доста по-продължително. Колко точно, е добре да се информирате в центъра, който Ви е предложил да станете платен донор, защото не съм запозната с апаратурата, но доколкото си спомням, средно отнема около два часа.

   Дарените тромбоцити се възстановяват за 2-3 дни. През този период е желателно да избягвате наранявания. Предполагам, че по принцип си ги избягвате, но се налага да ги избягвате по-старателно до пълното възстановяване на тромбоцитите.

   Възможните последствия са чувство на умора и повишена сънливост в деня на тромбоцитоферезата, затова е желателно да предвидите този ден за почивка вкъщи.

   Коментар от platelet — октомври 3, 2016 @ 12:02 pm | Отговор

 18. Здравейте,от Русе!Свекърва ми е в болница и и преляха 2 банки кръв.Проблема е в това,че ни искат кръводарители от същата кръвна група.Задължително ли е да са със същата кръвна група или може да се замени.

  Коментар от Даниела Маринова — ноември 25, 2016 @ 7:29 pm | Отговор

  • Здравейте, да се искат кръводарители от същата кръвна група не е редно, но се прави от някои центрове, ако пациентът е от рядка кръвна група, най-често Rh отрицателна. Щом те ви казват, че искат кръводарители от същата кръвна група, нищо не може да се направи.

   Коментар от platelet — декември 2, 2016 @ 9:25 am | Отговор

 19. Здравейте! Може ли да се даде кръв „предварително“, като се знае, че човека ще има нужда от нея на по-късен етап? Благодаря.

  Коментар от Ани Петрова — декември 21, 2016 @ 2:23 pm | Отговор

  • Зависи колко предварително. Един месец предварително би трябвало да не е проблем, но все пак първо се допитайте до кръводарителния център, където ще дарявате. Допускам, че всеки център си има свои виждания по въпроса. В Шумен, където аз работя, бихме допуснали кръводаряване до един месец предварително.

   Коментар от platelet — януари 11, 2017 @ 6:04 pm | Отговор

 20. Здравейте!
  Търся отговор на въпросът -мога ли да дарявам кръв?
  Преболедувала съм хепатит А ,преди 15г. В интернет намерих противоречива информация .
  Звънях в някакъв кръвен център в София,оттам ми обясниха ,че не е плоблем с,лед като хепатита не е Б или Ц. След това и в Добрич – родния ми град ,там ми заявиха ,че не съм годна ,т.к съм преболедувала хепатит…
  На кого да вярвам? Отдавна искам да даря ,без причина…просто така да се почувствам потребна и послужила на някой,за да живее!
  Ще се радвам да ми отговорите!
  Благодаря!

  Коментар от поля — януари 3, 2017 @ 12:31 pm | Отговор

  • Колегите от София са прави. Преболедувалите от Хепатит А нямат противопоказания да даряват кръв.

   Коментар от platelet — януари 11, 2017 @ 6:08 pm | Отговор

   • Ще заповядам във Варна ,дано не ме върнат 🙂

    Коментар от Поля — януари 12, 2017 @ 8:50 am

 21. Здравейте Д-р Димова,

  Искам да помогна на приятел и да даря кръв за негов близък роднина.
  Дарявам редовно 1-2 пъти годишно последните 20-на години , защото имам рядка 0 – и знам, че помагам да се спаси нечий живот.
  Разбрах, че не мога да даря в София за пациент във Варна и ще се наложи да пътувам до Варна другата седмица. Не е жизнено важно, но подлежа ли на компенсация с почивен ден/ дни , когато дарявам за определен човек?

  Благодаря ви
  С уважение
  Деян Благов

  Коментар от Деян Благов — януари 13, 2017 @ 9:45 pm | Отговор

  • Независимо дали дарявате за определен пациент или просто по желание, имате право на два дни платен отпуск, съгласно Кодекса на труда.

   Коментар от platelet — януари 25, 2017 @ 2:55 pm | Отговор

 22. Здравейте !
  Баба ми боледува от туберколоза преди 5г . Има ли противопоказания да даря кръв ? Всъщност -водя ли се на отчет? Тогава помня ,че ни правиха манту ,пихме антибиотици . Някъде четох ,че се проверява дали фамилията ми се води на отчет ,но както казах,оттогава минаха 5г.
  Благодаря.

  Коментар от ПОЛИНА — януари 26, 2017 @ 5:07 pm | Отговор

  • Няма проблем да дарите кръв. 🙂

   Коментар от platelet — февруари 8, 2017 @ 3:40 pm | Отговор

 23. Здравейте бях кръводарител в Шумен преди няколко години в шумен може би 2012 или 2013година но изгубих картончето си за кръводаряване на което пишеше кръвната ми група след изследване преди даряването ако дойда при вас бих ли могла да получа ново картонче?

  Коментар от Милица — февруари 1, 2017 @ 4:15 pm | Отговор

  • Да, можете. Водим регистър на кръводарителите си от 2005г. Заповядайте, ще Ви издадем ново картонче. 🙂

   Коментар от platelet — февруари 8, 2017 @ 3:42 pm | Отговор

 24. Мога ли да даря кръв от пловдив за русе?

  Коментар от Соня — февруари 6, 2017 @ 7:00 pm | Отговор

  • Можете, но първо попитайте в Русе дали ще Ви признаят бележката.

   Коментар от platelet — февруари 8, 2017 @ 3:39 pm | Отговор

 25. Уважаеми,
  мога ли даря кръв в Русе която да послужи за операция в София?

  Коментар от Gently Rose — февруари 7, 2017 @ 10:06 am | Отговор

  • По принцип не би трябвало да е проблем. Но най-добре питайте в София дали ще Ви признаят бележка от Русе. Сложно е, защото дарената кръв няма да бъде изпратена до София и ако примерно пациентът е от кръвна група, която е дефицитна в момента, ще ви кажат не.

   Коментар от platelet — февруари 8, 2017 @ 3:36 pm | Отговор

 26. Здравейте. Днес дадох кръв в София за моята майка, която ще бъде оперирана в Пловдив. Бях уверен от служителите, че кръвта дадена от мен ще бъде призната в Пловдив. /трябва да бъде/. Да ама НЕ. От пловдивската кръвна банка са отказали да признаят дарената кръв в София. Въпрос ? Има ли закон написан черно на бяло ,че трябва да се признава?

  Коментар от petar — март 27, 2017 @ 11:37 am | Отговор

  • Не, няма такъв закон. Но няма и закон, че трябва да дарите на конкретно място.

   Коментар от platelet — март 27, 2017 @ 12:16 pm | Отговор

 27. А аз мога ли да даря кръв месец преди операция за себе си

  Коментар от Маус — август 1, 2017 @ 1:48 pm | Отговор

  • Да, можете. Ако хемоглобинът ви е достатъчно висок и нямате някакви заболявания, които са противопоказание за кръводаряване, може да дарите кръв за себе си. Това се нарича автохемотрансфузия и понякога се прилага при ортопедични, урологични и други операции, особено ако пациентът е от рядка кръвна група. Трябва да заявите, че кръвта се дарява за вас самия и на сакчето се написва с червено за кого точно е предназначена. Все пак ви съветвам да не го правите месец преди операцията, защото срокът на годност на еритроцитния концентрат е само 35 дни. По-добре дарете една-две седмици преди операцията.

   Коментар от platelet — август 3, 2017 @ 5:32 am | Отговор

 28. А ако друг човек дари кръв за мен и не ми е близък,аз как ще докажа в болницата в която ще ме оперират че имам осигурена кръв?

  Коментар от Маус — август 1, 2017 @ 1:52 pm | Отговор

  • На човекът, който дарява за Вас, му се издава бележка с Вашите имена и отделението, в което ще се лекувате. Вие трябва да представите тази бележка при постъпването си в болницата.

   Коментар от platelet — август 3, 2017 @ 5:34 am | Отговор

 29. Здравейте,мой близък има нужда от кръвопреливане.От нас-негови близки се иска да осигурим минимум 3-ма кръводарители единият желаещ съм аз,но имам проблем-високо кръвно.Това пречка ли е?Другият е давал скоро (той е постоянен кръводарител)

  Коментар от Дида Лечкова — октомври 15, 2017 @ 3:49 pm | Отговор

  • Зависи. Много хора имат проблем с високо кръвно и подходът е индивидуален. Лекарят на място ще прецени дали сте подходяща за кръводарител или не, м зависимост от възрастта Ви, стойностите на кръвното налягате, дали има настъпили промени в организма в резултат на високото кръвно и дали се лекувате.

   Коментар от platelet — октомври 16, 2017 @ 5:28 am | Отговор

 30. Здравейте, днес дарих кръв за своя роднина. По време на кръводаряването ръката ми изтръпна ужасно и ставна почти невъзможно да я движа. Въпреки усилията ми, се събраха само 390 мл. в сака. Въпросът ми е: за какво може да се използва дарената кръв, ако е тя по-малко, от колкото се взима обикновено?
  Надявам се, в бъдеще пак да дарявам кръв, въпреки че днешното преживяване беше неприятно.

  Коментар от Б. Терзиева — октомври 24, 2017 @ 10:21 pm | Отговор

  • Здравейте. Ръката Ви е изтръпнала, защото по време на кръводаряването трябва да бъде стегната с Есмарх. Изтръпването се появява, ако или Есмархът е стегнат прекалено, или кръводаряването продължи твърде дълго. В такъв случай може да помолите сестрата да отпусне за малко превръзката, за да се избегне неприятното усещане.
   Взетото във Вашият случай количество кръв се води като „Нестандартно“ и се използва както стандартното, с тази разлика, че е с намален срок на годност. Кръвта не може да се използва само ако количеството е под 380 мл. Предполагам затова са Ви поизмъчили, за да може да се влезе в границите на количеството кръв, което все пак може да се прелее на пациент.
   Радвам се, че това не Ви е разколебало да бъдете кръводарител. Случват се такива неща, надявам се следващия път всичко да бъде наред. 🙂

   Коментар от platelet — октомври 25, 2017 @ 6:40 pm | Отговор

 31. Здравейте,ако трябва да дарявам кръв на конкретен човек,същата тази кръв ли отива при него или може да се използва друга за тази цел (един вид замяна,ако не е подходяща например)?

  Коментар от Emil Simeonov — октомври 31, 2017 @ 7:58 am | Отговор

  • Не, пациентът получава кръв, която вече е изследвана и обработена и е от неговата кръвна група. Вашата кръв ще отиде за друг пациент, който е от Вашата кръвна група.

   Коментар от platelet — ноември 1, 2017 @ 9:19 am | Отговор

 32. Zdr predi 3 meseza bqh operirana ot peritonit no sam kravodaritel moi poznat se nujdae ot krav moga li da dam

  Коментар от Mariq — февруари 12, 2018 @ 2:42 pm | Отговор

  • Не е желателно да дарявате толкова рано след тежка операция. Ако всичко е наред, можете отново да дарявате една година след операцията.

   Коментар от platelet — февруари 12, 2018 @ 2:44 pm | Отговор

 33. здравейте приемам антибиотик Агументин ще мога ли да даря кръв при това положение?

  Коментар от Адам — април 10, 2018 @ 1:46 am | Отговор

  • Не, не можете. Не само заради приема на антибиотици, но и заради причината, поради която се налага да ги вземате.

   Коментар от platelet — април 10, 2018 @ 5:08 am | Отговор

 34. Имам тероидит на хашимото и от един месец пия елтироксин. Мога ли да даря кръв.

  Коментар от Дешка Димитрова — април 13, 2018 @ 12:34 pm | Отговор

  • Не, не можете. Всички заболявания на щитовидната жлеза са противопоказания за кръводаряване.

   Коментар от platelet — април 14, 2018 @ 12:11 pm | Отговор

 35. Здравейте,колко време след лека операция(отстраняване на мъртва кост от китката) може да се дари кръв?Нормално ли е при пациент с АВ+ който е универсален приемник центъра да отказва замяна на кръвната група?Преливат му плазма и тромбоцитна маса и вече имаме да възстановяваме 14 банки,които е много трудно да намерим

  Коментар от Недка — април 16, 2018 @ 6:43 pm | Отговор

  • Такъв тип операция не е противопоказание за кръводаряване. Не знам за останалите колеги, но аз бих ви допуснала до кръводаряване. Колкото до втория въпрос, не съм сигурна какво точно питате. От Вас се иска да възстановявате конкретно кръвна група АВ ли?

   Коментар от platelet — април 17, 2018 @ 5:09 am | Отговор

   • Да,само кръвна група АВ

    Коментар от Недка — април 17, 2018 @ 6:27 am

  • Разбирам. Ситуацията е наистина неприятна, но влезте в положението на колегите, които трябва да осигурят такива големи количества от тази най-рядка кръвна група. Общоприетото схващане, че кръвна група АВ е „универсален приемател“ за съжаление не е съвсем вярно. Както съм обяснила по-подробно в раздела за клиницисти, това твърдение е вярно, ако се прелива еритроцитен концентрат. Но дори и тогава, не могат да се преливат неограничени количества от друга кръвна група.

   На Вашия близък се преливат плазма и тромбоцитен концентрат. В този случай на кръвна група АВ може да се прелива само и единствено АВ. Всъщност плазмата АВ се явява „универсална“ и може да бъде преливана на пациенти от всички кръвни групи. Като говорим за плазма, група 0 е „универсалният приемател“.

   Разбирам затруднението Ви. Обикновено хората, които имат нужда да осигурят голямо количество кръводарители, прибягват до помощта на социалните мрежи. Пуснете молба за помощ във фейсбук, като обясните ситуацията и помолете приятелите си да я споделят. Във фейсбук има дори групи, които се занимават с това – да помагат за осигуряването на кръводарители от конкретна кръвна група.

   Сега дори е по-лесно то преди, защото кръводарителите биха могли да дарят в който и да е град в страната. Единственото, което им трябва да знаят са трите имена на пациента за когото даряват, в кой град и коя болница лежи и в кое отделение. Успех.

   Коментар от platelet — април 17, 2018 @ 7:09 am | Отговор

   • Пуснали сме обяви навсякъде,дори в пресата,благодаря за отговора

    Коментар от Недка — април 18, 2018 @ 6:33 am

 36. Здравейте!
  Във ВМА София отказват да вземат бележки за кръв дадена в Лом.Признавали и ползвали само тази дадена в техния кръвен център…..
  Имат ли право на такъв отказ и какво да правя? Губя две банки кръв заради тази прищявка.
  Отговорете,моля!Спешно е!

  Коментар от Катина Младенова — май 17, 2018 @ 7:57 am | Отговор


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: